רוסית ערבית אנגלית ספרדית צרפתית גרמנית איטלקית
למגזין הדיגיטלי
למגזינים הקודמים
 
 
מבזק  חדשות
 
 
 
דף הבית >> יופי! של קוסמטיקה >> קוסמטיקה: החומצה הגליקולית, לאן?
 
הצעה להגדרה חדשה של החומצה הגליקולית בטיפולי הפילינג

אבישי אשכנזי
נדמה כי לא קיים חומר שהשפיע כל כך על תחום הקוסמטיקה כמו החומצה הגליקולית. החומצה הגליקולית שינתה מגמות של עשרות שנים בקוסמטיקה, איתגרה קוסמטיקאיות ברחבי העולם להשתמש בחומרים פרא רפואיים, ופיתתה רופאי עור להעניק גם שירותי אסתטיקה רפואית במסגרת הביקוש העצום לפתרון בעיות עור. אז מהו עתידה של החומצה המופלאה הזאת?
חומצה גליקולית
החומצה הגליקולית, ממשפחת חומצות אלפא הידרוקסי ( AHAאו α-hydroxyacetic acid), בעלת המבנה הכימי HO-CH₂-COOH, מופקת בדרך כלל מקנה סוכר. היא קלה  לייצור, נטולת ריח ובעלת מבנה מולקולרי קטן המאפשר חדירות גבוהה לשכבות העור. היא הידרופילית הפועלת בעיקר על פני העור -  ממיסה את הדבק הבין תאי, משפרת חדירות חומרים פעילים, נוגדת חמצון, משפרת מראה קמטים ותומכת בטיפולים לבעיות עור שונות.
השימוש בחומצה גליקולית בטיפולים על ידי קוסמטיקאיות ודרמטולוגים נע בין 30%-70%, כשהמשתנים העיקריים הינם רמת ה-pH  ביחס לריכוז (החל מ- 0.6 ועד 3.5). ריכוזים גבוהים ב-pH נמוך מאוד יכולים לחדור עד לשכבות התחתונות של האפידרמיס. השימוש
בחומצה גליקולית לטיפול הביתי מבוסס בדרך כלל על ריכוז של 10% גליקולית יחד עם חומרים פעילים נוספים המותאמים למצב העור.
רמות החומציות של חומצה גליקולית לא מנוטרלת
רמת ה-pH של החומצה הגליקולית בריכוז 0.5% הינו 2.5, ה-PH של חומצה גליקולית בריכוז 10% (המאפיין את מרבית מוצרי המכירה לטיפול ביתי) הינו 1.7! על כן, ברמת חומציות כזו, התלות של החומצה הגליקולית במלח מנטרל (באפר) הינה גבוהה, מכיוון שללא המנטרל ניצור כוויה קשה על העור, דבר המותר לרופאים בלבד במסגרת קילופים עמוקים.
לפיכך, כל המוצרים המשלבים בפורמולה חומצה גליקולית, משלבים גם מלח מסוג כלשהו, בין אם המלח נמצא בתוך הפורמולה או משולב לאחר המריחה. לפילינגים המבוססים על חומצה גליקולית בריכוז גבוה וב-pH נמוך יש יכולת חדירה עד לדרמיס, כך שללא נטרול, החומצה עלולה לגרום לניתוק ולהפרדה מלאה של האפידרמיס מהדרמיס! עומק החדירות של החומצה הגליקולית נשלט ע"י ריכוז וזמן פעילות החומר עד שלב הנטרול. זוהי בעצם שיטה שאינה מנצלת את כל התכונות והיתרונות של החומצות מפני שהחומצה מנוטרלת.
מה הבעיה עם נטרול חומצות?
ההגדרה הכימית של חומצה היא: ”תרכובת המתפרקת בתמיסה מימית ומשחררת יוניי מימן". מהם יוני המימן הללו? ומדוע הם חשובים כל כך למיצוי התכונות והיתרונות של החומצות?
אם עד היום הכרנו רק פילינגים שעשו קילוף של שכבות העור העליונות וזו הייתה מטרתם, הסיבות לכך היו שבכדי לעבוד בתחום הבטוח וללא נזקים, הפורמולות של תכשירי הפילינג היו חייבות להיות מנוטרלות ע"י באפרים. ברגע שמוסיפים באפר לפילינג הוא ממשיך לעשות עבודה קרטוליטית מסוימת, אך מאידך מנטרל את שחרור יוני המימן/הפרוטונים הנושאים את התכונות של החומצות השונות. לדוגמא- החומצה המנדלית: הינה בעלת תכונות הבהרה ברמה של משחות עם הידרוקינון הניתנות במרשם רופא.
מדהים לא? אז מדוע בעבודה עם תכשירים המכילים חומצה מנדלית לא ראינו עד היום תוצאות כמו בעבודה עם הידרוקינון?
בדיוק משום שיש במוצר חומר מנטרל שעוצר את שחרור הפרוטונים ואינו מאפשר לחומצה לבטא את תכונותיה במלואן. תכונת ההבהרה של החומצה המנדלית מגיעה לידי ביטוי כאשר היא מגיעה לאזור פעילות מדויק בריכוז מסוים וכאשר היא משחררת מקסימום פרוטונים, אך אם יש שם באפר, היא לא משחררת פרוטונים.
הבעיה עם החומצה הגליקולית היא שחייבים לנטרל אותה ולכן נוצר הצורך להשתמש בחומצות אחרות שאינן זקוקות לנטרול ונוכל ליהנות ממלוא תכונות שחרור הפרוטונים שלהן.
פתרונות חדשים לבאפרים
נכון, גם כאן ישנו צורך "לעצור" את החומצה בכדי שלא תגרום לנזקים, אך לצורך כך ישנן שיטות חדשות ומתקדמות יותר מאשר השימוש בבאפרים. בנוסף, בעבודה מתמשכת עם חומצה גליקולית אנו גורמים לעור לאורך זמן להיות דק יותר, בעוד שבעבודה עם חומצות שאינן מנוטרלות ומשחררות מקסימום פרוטונים, אנו בונים ומעבים את שכבת האפידרמיס החי ועל ידי כך מתגברים על בעיות עור, כמו קופרוז או עור דק ושברירי ומאטים את קצב היווצרות הקמטים.
אם עד היום השתמשנו רק בפילינגים מנוטרלים מהדור הישן, פשוט משום שזה מה שהיה, היום ברור שחידוש העור אינו רק "פילינג", שהפרוטונים הם מה שאנחנו באמת צריכים מהחומצה ושיש להתייחס אל החומצה כנשא להחדרת הפרוטונים אל עומק שכבות העור. שם מתחולל התיקון, החידוש והשינוי האמיתי.
מקומה של החומצה הגליקולית כיום ובעתיד
חברת pHformula (שבראשה עומד ד"ר פרננדו בופארד), מגדירה מחדש את מקומה של החומצה הגליקולית. השימוש בחומצה גליקולית יתבסס בעיקרו על מוצרים לחידוש שטחי בשימוש ביתי, אשר מטרתם המסת הדבק הבין תאי, קילוף והשלה של השכבה הקרנית, לחות והגברת החדירות של חומרים פעילים. מאידך, בפילינגים בינוניים הנעשים על ידי קוסמטיקאיות ודרמטולוגים, נשתמש במגוון רחב של חומצות אשר לא דורשות נטרול ומאפשרות שחרור מקסימלי של פרוטונים להאצת הפעילות התאית עם מינימום גירוי ודלקתיות, כך שלחידוש עמוק יותר נדרוש פילינגים ללא חומצה גליקולית. לדוגמא: 203- קרם לחות משקם עם 10% חומצה גליקולית, מבית פיטר תומאס רוט' לשימוש ביתי.

אבישי אשכנזי הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי, קוסמטיקום
המאמר נכתב בשיתוף עדינה אבידן, מנהלת הדרכה בחב' קוסמטיקום


הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר של יופי!
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה

 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page

 

 
הוצאה לאור, ייזום, הפקות
 
כל נושא המופיע באתר זה נועד להשכלה בלבד ואין לראות בו ייעוץ רפואי, או אחר | חומר פירסומי המופיע באתר הינו באחריות החברות המפרסמות בלבד.
© כל הזכויות שמורות לחברת טלר תקשורת בע"מ

 הוספה למועדפים   |   חזור למעלה   |   הפוך לעמוד הבית   |   מפת האתר   |    

לייבסיטי - בניית אתרים